Архива по категорија: Психологија

Feed Subscription

Поучна приказна: Се ми оди одлично!

Клемент Стоун, индустријалец и широкоград човек од Чикаго, својата животна кариера ја почнал продавајки весници во јужниот дел на Чикаго. Со цврста волја и позитивно мислење истиот тој човек денес е еден од најуспешните трговци во државата. Парите почнале речиси сами да му доаѓаат, но тој не бил скржав и голем дел од својата заработка ја донирал за сиромашните деца, ... Повеќе »

Стравови кои управуваат со вашиот живот

Сигурно во животот сте сретнале некого кој се плашел да донесе одлука, да успее, се плашел од унапредување, од врски, од промени… Има стравови кои не само што управуваат со вашиот живот, туку и ве  ограничуваат во се помал и помал круг. Еве некои од нив: 1.Страв од работа Наведувате различни причини зошто не работите, не сте успешни. Најчесто, виновни се ... Повеќе »

Кога за себе имате негативна слика

Се срамите? Вашиот срам се базира на поседување на една крајно негативна слика за себе и вложување голем напор да од себе и од другите неа ја сокриете.Чести проблеми со кои се соочуваат лицата кои имаат лоша слика за себе се страв од отфрлање, егоманија, автодеструкција, компулсивно и зависно однесување, глумење и претерано угодување на другите. Стравот од отфлање почива ... Повеќе »

Поучна приказна: Бракот е зло, половите односи се нечесни

Неодамна имав можност да разговарам со една дваесет и двегодишна девојка, што била воспитувана да смета дека секое излегување со маж, секој танц или игра со карти, или капење во базен преставува грев. Мајка и непрекинато и се заканувала дека ќе заврши во вечниот пеколен оган, ако не ги почитува нејзината волја и нејзиното верско учење. Девојката носеше црн фустан ... Повеќе »

Scroll To Top