Архива по категорија: Медицина

Feed Subscription

Зошто зеваме?

Кога зеваме? Кога сме уморни, кога ни се спие или кога ни е досадно. Прозевањето е чудна и уште поголема мистерија од физиолошка гледна точка. Медицински се вбројуваат во т.н безусловни рефлекси. Има и нешто друго, кое секој го има забележано – прозевањето е заразно. Зошто е тоа така? Ако еден почне да се прозева, како по команда се прозеваат ... Повеќе »

Болката во нозете може да значи животна опасност. Проверете!

Повеќето од луѓето мислат дека, само болката во градите единствено може да биде опасна по животот. Но, и болката во нозете, иако не е силна и не изгледа страшно, исто така, може да биде опасна за животот на луѓето. Проверете дали имате „темпирана бомба“ во артериите или вените? Ве мачат ли грчеви во мускулите, додека се движите, кои се засилуваат, ... Повеќе »

Нешто за Алцхајмеровата болест!

Алцхајмеровата болест се вбројува во групата на невродегенеративни заболувања. Обично се јавува кај населението над 65 годишна возраст и е одговорна за 60% од дементните заболувања, следена од васкуларните деменции на второ место и алкохолната деменција на трето. Карактеристично е прогресивно влошување на когнитивните функции, со намалена способност за извршување на дневните активности, промени на расположението и карактерот и невропсихолошки симптоми. Причините за појавата ... Повеќе »

Поучна приказна: Остварување на одамнешниот сон

Познат филмски актер ми се довери дека како момче, инаку без соодветно образование, сонувал дека се занимавал со актерство или дека настапува на сцена и станува успешен актер. Додека работел на полето, косел ,молзел крави или се занимавал со некоја слична работа вели„ секогаш си го замислував моето име напишано со неонска светлина, ставено над големата кино сала. Со години ... Повеќе »

Scroll To Top