Архива по категорија: Медицина

Feed Subscription

Како да ја намалите температурата?

Покачената температура, сама по себе обично не е опасна, но не треба и да се занемарува. Таа преставува нормална реакција на организмот на бактериски или вирусни инфекции. Се верува дека температурата на телото кај возрасните е покачена, ако достигне над 37 Целзиусови степени. Таа се мери со живин термометар под рака. Кај децата, пак, температурата обично се мери под рака ( ... Повеќе »

Каква болест е хипохондријата?

Хипохондријаза е соматоформно растројство во кое индивидуата е преокупирана со страв дека има сериозно заболување, каде што стравот опстојува и покрај медицинските докази дека во реалноста тоа не постои. Растројството се јавува во раната зрелост и има тенденција да заземе хроничен тек. Така во повеќе од 60 отсто од дијагностицираните случаи и по пет години од дијагнозата покажале симптоми на ... Повеќе »

Први симптоми за болест на вените – обратете внимание на време!

Проширените вени им задаваат главоболки на милиони луѓе, особено на жените и тоа најповеќе во летниот период поради високите температури. Со превенција, не можат да се отстранат сите главни причини кои се основа на ова заболување, како што се генетските предиспозиции. Секако превентивните мерки не треба да се спроведуваат одвреме навреме, туку константно, бидејќи тоа е единствениот начин да се ... Повеќе »

Како за пет минути да го излекувате течењето на носот? Совет на кинески лекар…

Луѓето многупати не обрнуваат внимание на течењето на носот, што може да преставува сериозно заболување. Но, сепак на некој начин успева да им го загорчи животот на многумина. Масирањето на одредени точки на лицето можат да помогнат организмот побрзо да заздрави и да прекине течењето на носот, што од друга страна е и многу досадна појава. Еве еден ефикасен начин, ... Повеќе »

Scroll To Top