Архива по категорија: Медицина

Feed Subscription

Неколку причини за задоцнета менструација

Ви доцни менструалниот циклус, а не сте бремена. Еве неколку причини кои што доведуваат до таква ситуација. Пубертет Нередовните циклуси се карактеристични за адолесценцијата.Почетните менструации кај повеќето тинејџерки се нередовни , некогаш започнуваат порано, некогаш подоцна, понекогаш траат подолго, а понекогаш пократко. Во некои случаи се потребни и по неколку години за хормоните кои ја контролираат менструацијата да постигнат баланс. Стрес ... Повеќе »

Како ве дефинираат другите?

Колку енергија, време и напори трошите во размислување и грижа за тоа што другите мислат за вас? Степенот до кој им дозволувате на другите да ве дефинираат, може да биде сериозна пречка во развојот и одржувањето на здрава самоперцепција.Повеќето од луѓето имаат доста добра идеа за тоа кои се или барем веруваат дека би можеле да бидат. Таа идеја содржи ... Повеќе »

Симптоми на аритмија

Здравото срце чука со рамномерен ритам – 60 до 100 пати во минута. Но, се случува понекогаш срцето да не чука со своето вообичаено темпо.Срцева аритмија е пореметување на срцевиот ритам. Срцето чука неправилно, пребрзо или пребавно.  Аритмијата може да предизвика срцето да чука премногу бавно ( помалку од 60 отчукувања во минута е брадикардија ) или премногу брзо ( ... Повеќе »

Како да препознаете мозочен удар?

Мозочниот удар е еден вид мозочна повреда. Исто така е познат како шлог или капка во мозокот. До мозочен удар доаѓа кога има ненадеен прекин во снабдувањето крв во мозокот. Дотокот на кислород и хранливи материи во мозокот е прекинат и мозочните клетки се оштетуваат или се уништуваат. Кога мозочните клетки се уништени се губат телесните функции што овие клетки обично ги ... Повеќе »

Scroll To Top