Архива по категорија: Ортопедија

Feed Subscription

Болестите на коските удрија врз младите

Температурните разлики, најавите за промена на времето и климатските промени постојано создаваат здравствени проблеми кај граѓаните, а особено на свој грб тоа го чуствуваат пациентите кои имаат проблеми со коските. „Ме вртат коските“ е една од најчестите реченици, која е позната меѓу народот во период кога надвор се менува времето, врне дожд или опаѓаат температурите. Уште поалармантно е тоа што ... Повеќе »

Компјутерите го искривија рбетот на децата

Секое трето дете во земјава има искривен рбет, поради ранците кои се тешки од пет до осум килограми и поради постојаното седење пред компјутерите, уште од мали нозе. Алармантна е бројката на дечиња во школска и предшколска возраст, кои се соочуваат со овие здравствени проблеми, а која изнесува околу 300 деца годишно. Уште пострашно е тоа што децата од мали, ... Повеќе »

Деца пазете да не се „скршите“ на голомразицата

Студените зимски денови ги наполнија скијачките центри, но ги наполнија и амбулантите и болниците со пациенти, кои имаат скршеници на рацете, нозете, колковите и други повреди, како што се шинувања и исчашувања на половината и вратот. Скијачките центри низ земјава и странство се полни со граѓани, кои не можејќи се уште да уживаат во снежните убавини во главниот град, се ... Повеќе »

Scroll To Top