Архива по категорија: Ортопедија

Feed Subscription

Спасете се од грчеви во мускулите

Дали појавата на болни грчеви на мускулите на нозете е поврзана со недостаток на витамини и минерали? Прилично е голема веројатноста дека станува збор за ниска концентрација на електролити во крвта – магнезиум, калциум, калиум, натриум, а причината најчесто се состои во прекумерно губење на течности од организмот, по пат на потење или пиење на лекови какви што се диуретиците. ... Повеќе »

Многу силна болка во зглобот, може да го „парализира“ движењето

Потеклото на болката обично се поврзува со претренираност и абење на зглобното ткиво, но можно е да ги исплаши рекреативците дека нешто „страшно˝се случува, па престануваат со активност или ескивираат лекарски преглед. Соочувајќи се многу често со поплаки од овој вид, сметаме дека секој оној кој е редовен во своето рекреативно вежбање, треба да има минимално познавање за структурните карактеристики ... Повеќе »

Спондилоза, болест на „компјутерскиот“ човек – еве ги симптомите!

Секојдневно се зголемува бројот на граѓани, кои имаат проблеми со рбетниот столб, болест позната како спондилоза, која во денешно време „удира“ и по млади и по стари. Но, уште поалармантно е тоа што, младата популација се почесто е мета на ова дегенеративно заболување. Спондилозата уште е позната како болест на “компјутерскиот” човек, кој малку или воопшто не спортува, нездраво се ... Повеќе »

Како да се справите со изместен зглоб?

Најчеста загриженост помеѓу преставниците на посилниот пол е здравјето и добрата состојба на грбот или колената. На изместувањето на ножниот зглоб се гледа како на некоја безопасна повреда. Меѓутоа, се поголемиот број на истражувачи, хирурзи и тренери сметаат дека овој проблем треба да се сфати малку посериозно . Изместениот зглоб преставува највобичаената спортска повреда, а многумина не се свесни за ... Повеќе »

Scroll To Top