Архива по категорија: Ортопедија

Feed Subscription

Болката во нозете може да значи животна опасност. Проверете!

Повеќето од луѓето мислат дека, само болката во градите единствено може да биде опасна по животот. Но, и болката во нозете, иако не е силна и не изгледа страшно, исто така, може да биде опасна за животот на луѓето. Проверете дали имате „темпирана бомба“ во артериите или вените? Ве мачат ли грчеви во мускулите, додека се движите, кои се засилуваат, ... Повеќе »

Остеопорозата – тивок крадец на коските!

Остеопорозата е болест на коските која го зголемува ризикот од фрактури. Бројот на заболени се зголемува секојдневно, а во Македонија се претпоставува дека околу120.000 луѓе имаат остеопороза, меѓу кои 90.000 жени на возраст над 50 години. Таа се карактеризира со намалување на коскената маса, кое води до намалување на цврстината на коските и појавата на скршеници, најчесто во областа на колковите ... Повеќе »

Како да ги излекувате чвргите на нозете?

Гихт е воспаление на зглобови (артритис) предизвикано со создавање на кристали на уринарната киселина во зглобовите. Тоа се наслаги од сол. За нивното формирање можат да допринесат: грипот, ангината, лошиот метаболизам, погрешната исхрана, ревматските инфекции и долгото носење на неудобни обувки. Чвргите, како што популарно ги викаат кај нас се права ноќна мора на луѓето. Тие секогаш имаат проблем,  да си ... Повеќе »

Каква болест е сколиозата?

Сколиоза (потекнува од грчкиот збор сколиосис  што значи „искривено”) е медицинска состојба, каде што се забележува искривување на рбетот од едната страна. Иако е сложена тродимензионална деформација, доколку би се видело на рендгенските снимки од задната страна, ‘рбетот на лицето со сколиоза може да изгледа повеќе како буквите „S” или „C” отколку како права линија. Сколиозата се класифицира како вродена (предизвикана од аномалии ... Повеќе »

Scroll To Top