Архива по категорија: Кардио

Feed Subscription

Дали знаете зошто пулсот се пипа над артеријата?

Сте се запрашале ли некогаш што претставува крвниот притисок. Тоа е механички притисок од страна на крвта врз внатрешната површина на ѕидот на крвните садови. Кога зборуваме за крвниот притисок во поширока смисла се зборува за артерискиот притисок или оној кој владее во артериите. Но, постои и притисок кој владее во вените наречен венски притисок. Чиста оксигенирана крв од срцето ... Повеќе »

Дали срцевата слабост е прединфарктна состојба ?

Срцевата слабост не значи дека срцето престанало да работи или дека имате инфаркт, туку дека не може да пумпа доволно крв за потребите на организмот. Најчести симптоми на срцевата слабост се: – гушење ( особено при физички вежби ) – гушење при лежење на равно – општа слабост и малаксаност – отоци на нозете ( особено на стапалата и глуждот) ... Повеќе »

Три навики кои ги уништуваат вашите бубрези

Иако се многу важни, граѓаните не водат ред за нив, па годишно милиони луѓе умираат од болести на бубрезите. Болеста настанува како резултат на неизлекувано и запуштено акутно воспаление на бубрезите. Најчест знак за распознавање на болеста е често мокрење ноќе  кое го прекинува сонот. Болните се со бледожолта боја, се жалат на мал апетит и замор. Во урината се наоѓа ... Повеќе »

Алкохолен пијалок за здраво срце

Патот до здраво срце се наоѓа на дното на чашата, тврди една студија објавена во билтенот за Клиничка ендокринологија и метаболизам. Благопријатното дејство на црното вино врз срцето е веќе добро познат податок, меѓутоа сега научниците открија дека мажите, кои конзумирале по 13 алкохолни единици од било кој алкохолен пијалок неделно, имале намален ЛДЛ( штетен холестерол) во крвта за цели ... Повеќе »

Scroll To Top