Архива по категорија: Кардио

Feed Subscription

Косата укажува на ризик од срцев удар

Високо ниво на хормонот на стрес кортизол во косата може со месеци претходно да укажува на срцев удар.Канадските научници истражувале како проблемите на работа , во брак и со финансиите го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни болести и утврдиле дека постои биолошки маркер со кој може да се измери, па и предвиди срцевиот удар. Традиционално кортизолот се мери во крвниот систем, ... Повеќе »

Четири пијалаци кои можат да го подобрат здравјето на вашето срце!

Повеќето од срцевите болести се пренесуваат генетски, но затоа треба превентивно да внимавате, да не дојде до нив. Еве неколку пијалаци кои можат да го подобрат здравјето на вашето срце. СОК ОД КАЛИНКИ Антиоксидантната моќ на калинката е многу голема. Новите истражувања покажуваат дека редовното конзумирање на вкусниот сок од калинка може да го заштите вашето срце, така што ќе ... Повеќе »

Како да се спасите сами во случај на срцев удар?

Постојано се намалува возрасната граница, кога луѓето, можат да бидат жртви на срцев удар? Оваа кобна болест не избира ниту млади, ниту стари. Затоа секогаш треба да знаете како да се заштитите и да си помогнете. Можеби знаете да им помогнете на другите, во случај на срцев удар, но не и да си помогнете самите на себе. За многу луѓе, ... Повеќе »

Три стратегии за здраво срце

На секои две минути по едно лице во Велика Британија умира од срцев удар, што значи дека срцевите заболувања се сеуште причина број еден за смртност кај населението. Еве три едноставни начини за одржување на здравјето на срцето. 1. Спијте подолго Една американска студија откри дека секое четврто лице, кое спие помалку од четири часа во текот на ноќта, страда од ... Повеќе »

Scroll To Top