Архива по категорија: Гинекологија

Feed Subscription

Некои факти за породувањето

Додавањето на лекови (стимулација) за време на породувањето може да не се примени, доколку мајката дошла веќе доволно отворена, па поради тоа породувањето не трае премногу долго. Инаку, постојат утврдени протоколи, по кои се изведува оваа постапка. За родилката, единствено важно што треба да знае, е дека може да се спроведе на повеќе начини: интравенозно, мускуларно, вагинално, комбинирано. Функцијата на ... Повеќе »

Кога се најголеми шансите, да родите близнаци?

30-тите години се идеалната возраст за раѓање , но шансите да имате близнаци се поголеми по 35 -тиот роденден , велат експертите. Жените на овие години обично имаат стабилност со партнерот и во кариерата , кои се и одлични предуслови за создавање на семејство. Ако имате долга врска со партнерот, најверојатно сте поминале низ сите авантури и сте подготвени за ... Повеќе »

Колку килограми треба да се додадат во текот на бременоста?

Зголемувањето на килограми во бременоста е индивидуално. Бремените жени покачуваат во просек помеѓу 8 и 16 килограми. Додавањето на килограмите започнува уште на почетокот, но најмногу доаѓа до израз меѓу 27-та и 36-тата гестациска недела. Најопшто килограмите се распределуваат на следниов начин: – Еден до два кг. во првите 3 месеци, околу 4 килограми во вториот квартал и околу 6 ... Повеќе »

Не пијте многу течности пред тестирањето

Ако сте сексуално активни, а притоа ви доцни менструалниот циклус, наместо секојдневно да го очекувате неговото појавување, отидете до најблиската аптека, купете тест за бременост и проверете, каков ви е резултатот. Тестовите за бременост во домашни услови, се тестови на урината. Тие го детектираат присуството или отсуството на хормонот во урината, и во зависност од тоа, даваат соодветно позитивен или ... Повеќе »

Scroll To Top