Архива по категорија: Гинекологија

Feed Subscription

Младите имаат незаштитен секс – немаат пари за контрацепција!

Контрацептивните пилули се доста застапени на македонскиот пазар, скоро во секоја аптека. Ако сакаат со таблети да спречат бременост, жените треба да платат до 1.000 денари за едно кутиче орални контрацептиви. Веќе неколку години се води битка овие таблети да бидат ставени на државен трошок, но сега за сега здравствените власти немаат такви планови. Сосема спротивно од нашава практика, американската ... Повеќе »

Вагината на удар на бактерии!

Здравјето на вагината е еден од најважните аспекти од женското здравје. Проблемите со вагината може негативно да влијаат на плодноста, желбата за секс и достигнувањето оргазам. Секоја жена во текот на животот редовно е на удар на габични инфекции на женските полови органи што се предизвикани од микроорганизми -габи.   Најчести нарушувачи на здравјето на вагината се: незаштитен секс, агресивен секс, ... Повеќе »

Имајте заштитен секс, напаѓаат сексуално преносливите болести!

Сексуално преносливите болести станаа секојдневие меѓу луѓето, а особено меѓу младите кои практикуваат секс без заштита. Се повеќе се зголемува бројот на заболени од овие болести кои како епидемија се шират меѓу младината. Најзастапени меѓу нив се кламидијата, гонорејата, гениталниот херпес, ХПВ и генитални брадавици. Според светската здравствена организација, во последните неколку години, бројот на заболени од гонореја се зголемил ... Повеќе »

Знаци и симптоми на уринарни инфекции

Инфекциите на уринарниот систем почесто се појавуваат кај женскиот отколку кај машкиот пол. Речиси половина од жените во некој момент од својот живот заболуваат од овие болести. Печење при мокрење и зачестеното мокрење се најчести симптоми на уринарните инфекции. Овие симптоми можат да бидат од поблаги до потешки, а во просек траат 6 дена. Заболените од воспаление на горниот уринарен ... Повеќе »

Scroll To Top