Архива по категорија: Гинекологија

Feed Subscription

Што е ХПВ – Хуман папилома вирус?

Хуман папилома вирусот го напаѓа ткивото и  коренот на јазикот. Порано се мислело дека ракот на грлото е последица од пушење и од алкохол, но се открило дека голем број заболени од овој вирус често практикувале орален секс со многу партнери. Менувањето на партнери дури и за орален секс може да биде опасно, се пренесува од кожа на кожа  и ... Повеќе »

Како да ја избегнете кандидата?

При превенција за спречување на инфекција со кандида, важно е да се следат следниве упатства: да се избегнува носење на тесна облека, да се избегнува носење на синтетски долен веш, да се носи памучен долен веш, да нe се носат танга гакички, да се избегнува носење цел ден најлонски чорапи, да се избегнува постојаното влажење на гениталната регија, да се ... Повеќе »

Не дозволувајте лошо да мирисате

Бактериска вагиноза Бактериската вагиноза звучи застрашувачки, но всушност е вообичаена работа. Всушност, ова е најчестата причина за  непријатниот вагинален мирис. Во секоја вагина се присутни бактерии, а бактериската вагиноза е всушност преголемото размножување на овие бактерии, кога ќе го надминат нормалниот број, односно состојба на нарушена вагинална флора. Повеќето жени барем еднаш во животот ќе се сретнат со овој проблем. ... Повеќе »

Време е за гинеколог. Зошто?

Многумина од нас се решаваат да одат на гинеколог, откако почнува проблемот. Најголема маана, е тоа што нашето население не оди на лекар превентивно, туку од кога ќе се јават загрижувачки симптоми, кои укажуваат на присуството на проблем . Еве ги најчестите причини да не ја одложувате посетата кај гинеколог : Болки ниско во карлицата Болките ниско во карлицата можат ... Повеќе »

Scroll To Top