Архива по категорија: Медицина

Feed Subscription

Витаминот ПП и неговото значење за организмот

ВИТАМИН ПП (ПП значи пелагра превентива: тоа е витаминот Б3, познат и како нијацин или никотинска киселина)– Му помага на организмот при апсорпција и искористување на јаглеродните хидрати и има важна улога во циркулацијата.– Народно верување: го намалува холестеролот и болката кај артритисот. Помага во спречување на некои метаболички болести, како дијабетесот. – Најнови истражувања: никотинската киселина (не други облици на ... Повеќе »

Нервозата – дел од секојдневието

Динамичното секојдневие како и динамичниот начин на живот со себе носат покрај убави и среќни мигови, стрес и нервози. За било што, било кога или било кој може да ви предизвика нервозна ситуација. А дали некогаш сте се запрашале што  е нервозата? Нервозата претставува состојба кај која постојат психички промени кај личноста, кај кои не постои патолошки органски супстрат, кај ... Повеќе »

Што да јадете, за вените да бидат млади?

Проблемите со вените, се едно од најчестите пореметувања кај човечката популација во ова модерно време. И затоа треба на време да се реагира, односно не треба да се чека да дојде до нивно заболување, па после тоа да реагираме. Помогнете си сами на себе, за да можете да го спречите или ублажите ова заболување. Венските зидови за да останат еластични, потребно е ... Повеќе »

Симптоми на мозочен удар

При мозочен удар, секоја брза реакција е многу важна. Затоа, доколку осетите дека ќе дојде до мозочен удар, веднаш да повикате брза помош.Обратете внимание на следниве симптоми: Изговорете нешто: изговорете цела реченица. Ако зборувате неразбирливо, речиси сигурно е дека ќе дојде до мозочен удар. Насмејте се: кога ќе се насмеете , ако мускулите од едната страна се толку опуштени што ... Повеќе »

Scroll To Top