Архива по категорија: Билки

Feed Subscription

Босилок за стресни ситуации

 Ако сте под стрес, земете босилок. Индиските научници откриле дека оваа билка го држи под контрола кортизолот, хормонот кој засилено се лачи ако сте нервозни. Исто така, го намалува и нивото на шеќер во крвта,  кој се покачува во стресни ситуации. Босилокот ја намалува и количината на креатин киназе, ензим што се создава кога телото е во прединфарктна состојба. Тој ... Повеќе »

Природни лекови од тегавец

Тегавецот е една од најраспространетите билки кај нас. Тој е многу ценет лек уште од давнина, бидејќи во себе содржи многу лековите својства. Го има во две сорти: 1.женски тегавец  2. глаток тегавец И двете врсти на билки имаат многу лековити својства и доста ги употребуваат во алтернативната медицина, за правење на многу природни лекови. – Сирупот од тегавец ја ... Повеќе »

Кој е најскапиот зачин во светот?

Шафранот цвета од крајот на септември до почетокот на декември. Во тој период се собираат цветовите што содржат само по три тенки ливчиња што имаат темноцрвена боја, слична на бојата на крвта. Уште во антички времиња се користел како колорант зашто има неверојатна способност да обои 100.000 пати повеќе од својот волумен. Важи за лек што помага при варењето, но ... Повеќе »

Нешто за ајдучката трева

Ајдучката трева е повеќегодишно коренско растение.  Стеблата се прави, тенки, високи до 60 см, разгранети само на врвот. Листовите се двојно до тројно перести. Целото растение е покриено со сиви влакненца што му даваат сиво-белузлава боја. Цветовите се собрани во кошнички до 2 мм во дијаметар распоредени во штитовидни соцветија по врвовите на стеблата. Надворешните венечни ливчиња се бели, а ... Повеќе »

Scroll To Top