Архива по категорија: Билки

Feed Subscription

Маточината го смирува организмот

Маточината е билка која расте во градините, каде се одгледува како култура, но може да се најде и како самоникната, не далеку од населените места, покрај огради.Чајот од матичњак го подобрува апетитот, посебно кај децата и позитивно влијае врз психата. Често се користи за закрепнување после стресни ситуации, при депресија, а помага и при нередовни менструации, кои се последица на ... Повеќе »

Неверојатната моќ на копарот!

Во свежа форма е достапен преку целото лето, а на зима можете да го најдете во сушена форма во сите маркети. Неговите уникатни здравствени бенефити потекнуваат од два типа на компоненти. Тоа се монотрепените и флавоноидите. Овие компоненти го прават копарот протеaктивен против слободните радикали и му даваат хемопротективно својство од некои типови на карциногени како бензопирените од чадот од цигарите. Копарот ... Повеќе »

Листот од ловор ја регулира менструалната болка

Луѓето со прекумерна тежина треба да ја зголемат примената на ловоровиот лист, поради тоа што ги гори мастите, ја регулира менструалната болка и го намалува крварењето за време на циклусот. Исто така, го намалува и крвниот притисок. Листовите од ова ароматично зимзелено дрво што се користи како зачин, ја подобрува и функцијата на бубрезите. Листот од ловор се упо­тре­бува во ... Повеќе »

Салепот – растение кое има посебно влијание врз организмот

И денес голем број на луѓе за салепот велат дека има чудотворна моќ, a посебно тоа го негуваат луѓето од муслиманска вероисповед. Ориенталците се цврсто убедени дека салепот е најдобро средство за јакнење на сексуалната моќ. Муслиманите се убедени дека салепот го закрепнува и јакне организмот, го подмладува и ја враќа потенцијата, поради што треба секојдневно и редовно да го ... Повеќе »

Scroll To Top