Архива по категорија: Билки

Feed Subscription

Со бел крин против воспаление на носот и ушите

Трајна зелјаста билка, висока 80-120 см. Мириса изразито силно и пријатно. Потекнува од земјите околу источниот дел на Средоземјето, а кај нас се одгледува како декоративна билка. Во народната медицина се употребуваат луковицата, листот и цветот. Во сите органи има слуз. Слузавата луковица се вари во вода или млеко и во облик на каша се става на воспалителните места за ... Повеќе »

Грицкајте сончоглед, намалете го холестеролот!

Сончогледот е едногодишна билка  која може да достигне висина и до четири метри. Листовите се крупни, поединечни, со долги дршки и се налик на срце. На стеблото обично се развиваат 20-25 листови. На врвот од стеблото се развиваат цветовите. Направените истражувања покажуваат дека семките на сончогледот го спречуваат зголемувањето на холестеролот во крвта. За време на бременоста го обезбедува организмот ... Повеќе »

Ангелика – го олеснува варењето на храната

Ангелика е билка висока и повеќе од еден метар. Таа е  разгранета,  повеќегодишна зељеста билка која има крупни листови, перјесто делени со големи штитови и зеленикави цутови. Ангеликата е билка која што се состои до 1,3 отсто етерично масло, сесквитерпени, фурокумарини, кумарини, фенолна киселина, флавоноиди, ситостероли и танини. Коренот на ангеликата во современата медицина се користи доста широко поради етеричното ... Повеќе »

Камилица против сите воспаленија

Камилица или боливач е една од најпознатите билки и е присутна во скоро секое домаќинство. Најлековит дел се нејзините цветови. Камилицата брои околу 100 евроазиски видови, кои го сочинуваат семејството Anthemis во мешовита фамилија, исто така, слично растение во редот Chamaemelum од исто семејство. И двата имаат жолти и бели цветови во облик на диск. Неколку Anthemis видови се одгледуваат ... Повеќе »

Scroll To Top