Архива по категорија: Билки

Feed Subscription

Трнинка – билка против крварења и воспаленија

Многу разгранета, трнлива, листопадна грмушка, висока од 0,5-3м. Гранките се многубројни, распрени, преплетени и многу трнливи. Кората е мазна и црна по боја. Листовите се прости , долги од 2 – 4 см. Цветовите се бели, единечни, многу ароматични и многубројни. Цвета во мај – април, а плодот зрее во септември – октомври. Плодовите се берат кога се зрели и ... Повеќе »

Жолт кантарион – лек за стомачни заболувања

Жолтиот кантарион е повеќегодишно коренско растение. Стеблата се прави, тенки, со два раба, високи до 80 см, кон врвот разгранети. Листовите се прости, голи, полегнати, долги до 2 цм. Целиот лист  е со мали точки, а цветовите се собрани во метловидни соцветија. Цвета во мај-април, а раѓа плод во јули – октомври. Тој е лек од античко време. Преставува извонреден ... Повеќе »

Билка која ќе ви помогне да се опуштите

Тензија, нервоза, стрес, напетост..…. Постои билка која ќе ви помогне да се опуштите за кратко време. Тоа е лорберот или кај нас попознат како ловор. Ловоровиот лист е зимзелена грмушка или ниско дрво со кожести листови. Кај него листовите се на кратка дршка, кружно-долгнавести и зашилени, така што листот на лицето е вечно зелен и сјаен, а на опачината е поблед ... Повеќе »

Лековити својства на брусницата

Брусницата е грмушесто растение со црвени плодови. Потекнува од Северна Америка, каде домородците од дамнина ја користеле како храна, лек и во религиозни обреди. Поради нејзините својства заслужено се вбројува помеѓу најлековитите билки на светот. Брусницата и самите препарати кои се направени на база на брусница, можат да бидат од голема помош за ублажување на симптомите од уринарните инфекции. Лековитите ... Повеќе »

Scroll To Top