Архива по категорија: Билки

Feed Subscription

Темјанушката, добар лек против заушки!

Темјанушката е повеќегодишно, тревесто растение без стебло, високо до 15 цм. Коренот е дебел и разгранет. Создава розета од листови, цветови и до 25 цм. Цвета во март- април, раѓа плод во мај – јули. Се размножува со семе или вегетативно. Растението се среќава во Европа, југозападна Азија, Кавказ. Кај нас темјанушката многу е застапена на планината Голак и Влаина. ... Повеќе »

Ајдучката трева -лек за многу болести

Ајдучката трева е самоникната лековита билка која е добро позната меѓу народот. Нејзините стебла се едноставни или при врвот разгранети. Листовите се долгнавести, влакнести, перјести и исечени на многубројни тесни сегменти. Таа има ситни главчиња кои што се збиени во сложени цветови со ароматичен мирис и горчлив вкус. За време на цутењето од мај до јуни се собираат цветовите и горниот ... Повеќе »

Со ловоровиот лист, лечете многу болести!

Ловоровиот лист е зимзелена грмушка или ниско дрво со кожести листови. Кај него листовите се на кратка дршка, кружно-долгнавести и зашилени, така што листот на лицето е вечно зелен и сјаен, а на опачината е поблед и несјаен. Ловоровиот лист има вкус, кој  е многу ароматичен, малку луткаст, со опор и горчлив вкус. Кога неговите лисја се тријат обично се ... Повеќе »

Здравецот и неговите лековити својства

Здравецот е повеќегодишно тревесто растение со силен, пријатен мирис. Коренот е доста развиен, покриен со каефави листови. Стеблата се по неколку, 15-60 см високи, густо покриени со жлездасти влакненца, безлисни или со еден пар.  Цвета во април-јуни, а плод раѓа во јуни-август. Се размножува претежно вегетативно со коренови изданоци и делумно генеративно преку семе. Здравецот е традиционално лековито растение, отаму ... Повеќе »

Scroll To Top