Архива по категорија: Билки

Feed Subscription

Црвениот кантарион – ефикасен лек за дијабетичарите

Црвениот кантарион е двегодишно тревно растение. Стеблата се прави, единечни или по неколку прости или од основата разгранети. Листовите во  основата се собрани во розета, јајцевидно- ланцентни или елипсовидни. Цвета во јуни – август, а раѓа плод во јули – септември. Се размножува со семе. Берењето на ова растение се врши во текот на цветањето. Се собира на чисти места ... Повеќе »

Гинко билоба – заштитник на помнењето

Се смета дека оваа билка е моќен антиоксиданс и оти го јакне дотокот на крвта во мозокот. Но таа може и да го интензивира дејството на антикоуголантите, па затоа на лицата на кои им престои операција, се препорачува да престанат да земаат препарати врз база на гинко билоба, најмалку 36 часа пред интервенцијата. Гинко има особини да ги „фаќа“ слободните ... Повеќе »

Тегавецот- ефикасно средство против сува кашлица

Повеќегодишно тревесто растение со многу разгранет корен. Цветоносното стебло е без листови и високо од 10 – 31 см. Листовите се распоредени во розета од 2-30 см долги, од 0.5 – 3 см широки, голи, легнати или на рачки до 1/3 од должината на листот. Цвета во јуни – септември, а плод раѓа во август – октомври. Од најстари времиња ... Повеќе »

Салепот, познат афродизијак

. Салепот е повеќегодишно, украсно, медоносно , тревесто растение што формира кртоли. Тие се со јајцевидно-овална , сверична или вретеновидна форма. Стеблата се прави, цилиндрични и без разграноци. Цвета и раѓа плод во мај-јуни. Се размножува со семе и вегетативно. Во медицината се користи подземниот дел односно кртолата. ЛЕКОВИТИ СВОЈСТВА Салепот преставува многу добар лек за искашлување, за сува кашлица, ... Повеќе »

Scroll To Top