Архива по категорија: Билки

Feed Subscription

Нането – лек за многу болести

Нането е повеќегодишно тревесто растение. Коренот е долг, многу разгранет, лазечки. Стеблата се четирирабести, прави, едногодишни, разгранети , високи до 100 см, темнозелени или црвеникави по боја. Листовите се темнозелени, издолжено- јајцевидни, распоредени еден наспроти друг, со куси рачки, мазна површина, заоблена основа  и остар врв. Цвета во јули – август, плод раѓа во август – септември. Од памтивек, мирудијата ... Повеќе »

Големата моќ на камилицата

Камилицата најчесто се користи за да лечи болки во абдоменот, воспаление на внатрешните органи, и како седатив. Може да се користи и за подготовка на хербален чај, а од неа се прават и креми и лосиони кои имаат чудотворно дејство за нашата кожа. Современите испитувања на делотворноста на активните материи од камилицата особено го истакнуваат значењето на етерското масло од ... Повеќе »

Младата зелена пченица – извор на здравје

Младата зелена пченица е најголем тренд во алтернативната медицина. Таа е полна со здрави и корисни состојки за човечкиот организам. Кога младата пченица се одгледува во органски услови, таа  содржи 90% од сите минерали присутни на земјата. Лековитите својства и се многу големи и се користи највеќе како сок. ПРОТИВ ШТО СЕ КОРИСТИ МЛАДА ПЧЕНИЦА Младата пченица има јако детоксикациско ... Повеќе »

Јадете повеќе пченка

Пченката изобилува со прехранбени влакна, кои го намалуваат холестеролот. Фолната киселина на овој зеленчук го чува здравјето на крвните садови, додека витаминот Б1 пак е особено важен за добрата и правилна работа на мозокот. За време на варењето или печењето, пченката ослободува молекули кои го штитат организмот од влијанието на слободните радикали. Тоа ја зголемува антиоксидативната моќ на оваа житарката, ... Повеќе »

Scroll To Top