Потребно е симптомите да ги забележите на време за да не дојде до срцев удар.

Добро е познато дека срцевиот удар настанува поради блокирање на дотокот на крвта во срцето и може да настане смрт.Брзата лекарска помош може да се спрели смртта поради инфарктот и затоа треба да ги знаеме симптомите на уадарот.

Меѓу нив се мачнини, потење, па дури и напад на кашлица, но посебно треба да обрнете внимание на болката која се шири низ раката.

Во која рака се јавува болката кај инфарктот?

Најчесто е тоа левата рака, но лекарите велат дека ни болката во десната рака не треба да се игнорира.

Исто така, болката која се шири низ вратата и долната вилица е симптом на предупредување. Брзата лекарска помош може да се спрели смртта поради инфарктот и затоа треба да ги знаеме симптомите на уадарот.

Сподели