Author Archives: Ана

Со прополис, излечете ги раните

Прополисот е смоласта материја со сјајна темно жолта до темно зеленкаста боја. Свежиот прополис изваден од кошницата е мека леплива маса.  Ако пчеларникот е лоциран во близина на борова или  елова шума, добиениот прополис е со темно  зелена до темно црна боја. Има пријатен мирис од билните пупки, мед, восок, гочлив вкус.  Многу слабо се раствора во ладна вода, малку ... Повеќе »

Лошиот здив-нашиот непријател

Лошиот здив секогаш е посочуван како еден од најнепријатните и најодбивните проблеми. Тој предизвикува срам, вознемиреност и дискомфор при воспоставување на блиски контакти. За жал, лошиот здив е многу чест проблем со кој сите се имаат соочено во одреден период од животот. Најчеста причина за лош здив е храната што се јаде. Лук, кромид, некои видови на риба, и диети богати ... Повеќе »

Зошто зеваме?

Кога зеваме? Кога сме уморни, кога ни се спие или кога ни е досадно. Прозевањето е чудна и уште поголема мистерија од физиолошка гледна точка. Медицински се вбројуваат во т.н безусловни рефлекси. Има и нешто друго, кое секој го има забележано – прозевањето е заразно. Зошто е тоа така? Ако еден почне да се прозева, како по команда се прозеваат ... Повеќе »

Со боровинки против стареење

Боровинките се богати со витамин Ц, биофлавоноиди, железо, калиум, фолна киселина и калциум. Благодарение на нивните хранливи својства, редовното консумирање на боровинките може да помогне за подобрување на меморијата кај постарите лица, процесот на учење кај младите, да го намали шеќерот во крвта, олеснување на депресијата и да го успори процесот на стареење. Индијците ги нарекувале “Ѕвездени Бобинки” и се ... Повеќе »

Scroll To Top