Добро е познато дека продажбата на храна во многу земји во светот всушност се увезува од Кина. И да, храната што доаѓа од Кина е поевтина, но подоцна ќе платиме поголема цена. Станува збор за нашето здравје.

Еве список на 8 намирници од Кина кои сите треба да ги избегнуваме.

Риба Тилапија

80% од продадената тилапија во Америка е, всушност, кинеска. Тилапија е фидер за дното, што значи дека тие трошат сè што ќе најдат. Земајќи го предвид загадувањето на водата во Кина, потрошувачката на сè што е собрано во водата е крајно опасна. Според едно истражување, тилапијата е уште поштетна од сланината.

Сок од јаболко

Познат факт е дека Кина вклучува опасни пестициди на овошје. Кинеската влада ги забрани овие пестициди, но тие сепак се вклучени во употреба. Затоа, побезбедно е да направите свој сок од јаболко од локални органски јаболка.

Обработени печурки

34% од сите преработени печурки се увезени од Кина и нивниот процес на производство е непознат. Затоа, купете ги вашите печурки од локални фарми.

Кинески лук

Над 31% од лукот што го користиме е всушност кинески и неговиот процес на производство, исто како и во случај на друга храна, вклучува пестициди. Главно метил бромид, кој е штетен за вашето здравје.

Пилешко

Продажбата на пилешко од Кина, во овој случај, треба да размислите за загадувањето во Кина и прашањето за хранење, како и за фактот дека тоа е често зафатено со болести пренесени од храна, како птичји грип.

Пластичен ориз

Бројни извештаи во денешно време сугерираат дека оризот увезен од Кина деновиве не е дури ни вистински ориз, туку мешавина од смола и компир. Фактите докажуваат дека овој пластичен ориз може да се најде на американскиот пазар, затоа проверете дали го купувате вашиот ориз од доверливи места, со цел да спречите бројни здравствени проблеми.

Индустриска сол

Секоја сол што е увезена од Кина може да вклучува индустриска сол, што може да доведе до бројни здравствени ризици како хипертензија, мозочен удар или висок крвен притисок.

Грашок

Истражувањата откриле лажен зелен грашок во Кина, произведен со соја, грашок од снег, зелена боја и натриум метабисулфит, што е соединение кое обично се користи како конзерванс и белило. Употребата на оваа боја е забранета поради нејзините својства кои предизвикуваат рак, а исто така ја инхибира природната апсорпција на калциум во телото. Лажниот зелен грашок не станува мек за време на вриење, и остава зелена боја во водата.

Затоа, овие шокантни факти за храната што најчесто се наоѓа на пазарот во денешно време треба да ве упатат да изберете и да користите само органска и локална храна со цел да го заштитите вашето здравје и здравјето на вашето семејство.