Исхраната игра важна улога во здравјето на целиот организам. Постојат здрави намирници кои обезбедуваат важни состојки на организмот и кои дејствуваат како заштитници од многу болести.

Сепак, има и помалку здрава храна, преку која можат да се внесат штетни и опасни материи во организмот. Таквите супстанции можат да доведат до сериозни болести, како што е рак.

Канцерогени супстанции има во многу намирници, а многумина од нас сè уште не се свесни за последиците од конзумирање на овие намирници. Во овој случај, ви пишуваме за 7 канцерогени намирници, кои треба итно да ги исклучите од вашата исхрана.


1. Пуканки за микробранова печка

Во нивната ќеса пуканките за микробранова печка содржат штетни материи, кои создаваат перфлуорооктанонска киселина за време на подготовката во микробранова печка.

Решение? Ако сте љубител на пуканки, и уживате во нив додека го гледате омилениот филм, направете ги на шпоретот на стариот начин во тенџере, од органска пченка со масло. Оваа опција е поздрава, поекономична и поедноставна.

2. Суво месо

Во последниве години, сувото месо се смета за оброк што содржи здрави протеини, за што многу потрошувачи се убедени. Сепак, многу студии покажуваат дека овој вид месо содржи нитрити, супстанции што можат да доведат до рак. Нитритите се одговорни за долгорочната свежина на сувото месо, и на тој начин може да се најде во продажба неколку месеци.

Решение? Избегнувајте јадење сушено месо, обидете се да користите говедско месо што се храни со пасишта.

3. Конзервирана храна

Многу студии откриваат дека конзервираната храна може да биде штетна за организмот, токму поради состојката наречена бисфенол А (БПА), која е присутна во лименки. Сè уште нема едногласно мислење дали конзервираната храна содржи доволно бисфенол А за да го наруши здравјето на организмот и до кој степен бисфенолот А се пренесува на конзервирана храна.

Решение? Намалете ја употребата на конзервирана храна или побарајте производи од конзерва со посебна декларација во која се наведува дека тие не содржат бисфенол А.

4. Генетски модифицирана храна (ГМО)

Генетски модифицираната храна се создава преку генетски инженеринг и за време на производството е подложена на разни хербициди и пестициди кои можат да влијаат на квалитетот на производот без потрошувачот дури и да го забележи тоа. Сите хемиски супстанции што се користат во производството на ГМО храна се поврзани со појава на рак и други болести.

Решение? Поддржете ги локалните земјоделци и преминете на купување и користење на органски производи.

5. Газирани пијалоци

Газираните пијалоци можат да бидат многу освежувачки во моменти на жед и за време на жешките летни денови кога чувствуваме потреба да пиеме нешто. Сепак, овие пијалоци не се здрави, бидејќи освен што содржат во просек 8 коцки шеќер, содржат и низа хемиски супстанции што можат да предизвикаат рак. Органското соединение 4-метилимидазол, кое и дава карактеристична темна боја на кока колата, е поврзано со многу случаи од рак. Покрај тоа, тој содржи сируп од пченка со висок процент на фруктоза, што го промовира растот на клетките на ракот.

Решение? Не користете газирани пијалоци, природни овошни сокови и вода се поздрави.

6. Производи со ознака „светло“

Многу луѓе мислат дека со конзумирање на „лесни“ производи ќе се постигне балансирана и поздрава исхрана. Реалноста е дека овие производи содржат само помалку шеќер и маснотии, што не значи дека придонесуваат за слабеење. Покрај тоа, тие содржат високо ризични супстанции што можат да доведат до рак, како што е случајот со вештачките засладувачи.

Решение? Придржувајте се на диета богата со овошје, зеленчук и житарки.

7. Компири, помфрит, чипс

Во случај да треба да грицнеме нешто набрзина, обично се одлучуваме за помфрит или закуска, како на пр. чипс. Помфрит и закуски пржени во масло содржат канцерогена супстанција која се формира по изложување на храна на високи температури. Оваа супстанца, позната како глицидамид, се создава при пржење на оваа храна на високи температури во масло.

Решение? Ако сте гладни помеѓу оброците, изберете некое овошје, јогурт, суво овошје или која било друга здрава храна што ќе ве засити.